Grille

Grille

Grille

Kto z nas nie lubi ciepłego letniego wieczoru spędzanego na działce letniskowej czy też w przydomowym ogródku, grillując? Przecież wszyscy jesteśmy jako Polacy miłośnikami grillowania, mamy to we krwi i na takich grillowych imprezach wychowały się pokolenia. Wśród szerokiego grona grilli jakie są dzisiaj dostępne na rynku urządzeń tej kategorii można jednakże wyróżnić szereg wielorakich typów sprzętów, jakie są mocno zróżnicowane nie tylko pod względem ich wyglądu, ale też kosztów za nie należne i rzecz jasna funkcji oraz sposobu regulacji, o ile taka opcja w ogóle wchodzi w grę.

Wśród powszechnie występujących rodzajów grilli, na pewno należy wspomnieć o wiekowych, pierwszych grillach a więc klasycznych, niewielkich szkieletach na węgiel. Jest to zwyczajny prosty grill dostępny za kilkanaście złotych. Doskonałe nadaje się do jednorazowego użytku, na przykład na spontanicznie organizowaną imprezę, ale niestety przy większym gronie biesiadujących raczej nie sprawdzi się zbyt szczególnie, ponieważ jest to grill niewielki rozmiarowo, a co za tym idzie niestety nie da rady na nim usmażyć zbyt wiele. Grille tego typu dostępne są chociażby w standardowych sieciówkach, a mianowicie mamy tu na myśli na przykład klasyczne hipermarkety. Warto wspomnieć, że są one zbudowane zawsze tak samo – składają się z tacki, na której jest kratka żeliwna i na ruszcie tym kładzie się jedzenie.

Ponadto mają też stelaż, na którym owa kratka jest ustawiana. I to byłoby na tyle. Żadnej opcji regulacji poziomu temperatury czy tym bardziej pokrywy, która umożliwiałaby równomierne rozprowadzanie się mas powietrza. W niektórych przypadkach grille węglowe są dodatkowo wyposażone również w popielnik. W ten sposób nie trzeba fatygować się z ich gruntownym czyszczeniem, ponieważ popiół zbiera się w przeznaczonym do tego miejscu, Minusem takich urządzeń grillowych jest ich niska jakość. Nie ma się co spodziewać, że na tak prostej konstrukcji uda nam się zrobić niesamowity wyczyn kulinarny. Grillowanie w ten sposób odpada w zupełności. Ponadto nie zapominajmy także o tym, że grille na węgiel są nieco mniej stabilne niż innego typu urządzenia grillowe.

Są one najczęściej robione z blachy, a więc nie są monumentalne, mosiężne i ciężkie, wiec gdy gwałtownie zawieje wiatr czasem zawartość tacki trzeba sprytnie łapać aby nie wylądowała na ziemi. Grille te są jednak bardzo tanie i można je po promocyjnych cenach nabyć w sklepach marketowych nawet za kilkanaście symbolicznych złotych. Jest to całe nic w porównaniu z kosztami, jakie wchodzą w grę w momencie inwestycji w solidny grill.

Musimy wiedzieć, że grill ten wywołuje ostre dymienie się, co jest nieprzyjemne z kilku powodów . Po pierwsze, zanieczyszczamy w ten sposób powietrze, co może być kłopotliwe nie tyle dla nas samych, co na przykład dla naszych sąsiadów mieszkających tuż obok nas, którzy może niekoniecznie życzą sobie smrodu dymiącego się i palącego mięsa. Po drugie, dymienie wywołuje podrażnienie oczu, więc stojący przy grillu musi się nieco nacierpieć, żeby mógł przyrządzić pieczone potrawy. Kolejna kwestia to przesiąkanie dymem ubrań oraz przenikanie niemiłego zapachu do środka wnętrz domowych. Niestety kolejną wadą, jakiej także nie można pominąć w tym aspekcie okazuje się fakt bardzo częstego przypalania smażonych na grillu potraw co wynika z braku opcji regulacji temperatury.

Widzimy, że po brzegach spory kawałek mięsa jest jeszcze niezaczerwieniony, a więc pozostaje surowy, z kolei na środku jest już mocno zarumieniony. Efektem tego jest brak smaku, a dokładniej przesuszenie mięsa w środkowej jego części. Innym rodzajem grilla, poza omówionym szczegółowo powyżej grillem węglowym, okazuje się grill gazowy. Jest to coraz chętniej wybierane wraz z biegiem czasu rozwiązanie w zakresie grillujących urządzeń domowego użytku, ponieważ możliwe jest korzystanie z takiego rusztu niezależnie od pory roku, w tym nawet w sezonie zimowym, we własnym domowym zaciszu.

Skoro na gaz a nie na węgiel to taki grill nie powoduje dymienia, zatem swobodnie możemy go postawić nawet w kuchni i grillować bez skutków tego ubocznych do woli. Najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem, ale też i dość dużym wymiarowo a przy okazji drogim są grille elektryczne. Są wygodne, lecz aby móc z nich korzystać musimy je podłączyć do prądu.

– autor artykułu